Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Artikkel

Team XPND Fuels nye juniorlag fikk en skikkelig oppstart med trøkk da laget var samlet til rulleskitrening en søndag i juni. Som mentorer og skitrenere hadde de nemlig med seg ingen ringere enn Gina Flugstad Øistuen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Det var dermed duket for en treningsøkt preget av både fart og teknikk, men også lek og moro.

Ti juniorer fra distriktet møtte opp ved idrettsanlegget på Svensrud i Hole, med hvert sitt rulleskipar og motivasjonen på topp. Astrid Uhrenholdt Jacobsen innleder: «–Jeg heter Astrid. Jeg har vært en ganske god skiløper». Hun kan røpe at dette blir hennes første rulleski-økt for sesongen og at hun gleder seg til en tur med juniorene i det fine sommerværet. Gina Flugstad Øistuen, som går for seniorlaget, kjente de fleste av juniorene til fra før av. Løperne på juniorlaget fikk være med og bli bedre kjent med seniorløperne da Team XPND Fuel hadde sitt eget kick-off i mai.

Les også: Team XPND Fuel tenker langsiktig – satser nå med eget juniorlag

Fra avstand ser det ut som et sortkledd tusenbein som jobber seg møysommelig og taktfast opp bakkene ute ved Elstøens frodige åkre på Bønsnes. Mens flittige gartnere jobber i salatåkeren i bakgrunnen, stopper skiløperne opp for en pust i bakken.

Juniorene tar en pust i bakken

Astrid deler egne erfaringer og historier fra sin tid som aktiv løper. Blant annet om den gangen Jessica Diggins var i Norge en sommer for å trene, da en bonde med traktor kjørte over utstyret hennes mens hun holdt på å bytte om. Juniorene får tips om hvordan de skal forholde seg i trafikken, om hvor viktig det er å ta hensyn til at bilene skal få kjøre forbi og at man skal gå på rett linje.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen instruerer

Teknikktrening og plastrede knær
Rundturen gjennom den vakre Røysehalvøya avsluttes med teknikktrening tilbake på parkeringsplassen ved idrettsanlegget, forkledd som lek og moro. Gina rigger løypa og veileder juniorene gjennom kjegleslalåm, hvordan gå baklengs, gå med kun én rulleski, trene på å kjøre i grøfta uten å falle og ikke minst øve på å stoppe raskt fra stor fart. Fokuset er å trene balanse og utvikle ferdigheter som behøves for å gå trygt på rulleski, også i trafikken. Treningsøkta avsluttes med stafett der juniorene ble delt inn i lag. Stafetten ble gjennomført som en oppsummering av alle øvelsene de hadde vært gjennom. Med konkurranseinstinkt og 100% innsats ble stafetten rundet av med smil, latter og plaster på oppskrubbede knær.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Foredrag med fokus på å ta vare på hverandre som et lag
Etter pausen var det klart for lunsj og «foredrag». Gina og Astrid åpnet med å fortelle at de ønsker å dele av sine erfaringer med juniorene, og at det er bare å spørre i vei eller ta kontakt senere om de brenner inne med noen spørsmål de ønsker svar på.

For Astrid har lek, moro og trivsel vært nøkkelen til gode treningsøkter og for å kunne bli god i langrenn. Hun fremhever det sosiale miljøet hun var en del av i sin ungdom:

«–Det å ha gode venner og å ha det gøy på trening, det var det aller viktigste for meg».

Astrid avslører at det at hun ble god på ski nærmest var en bonus. Hun startet ikke med å gå på rulleski før hun var 15 år, og understreker for juniorene at de kan bli så gode de bare vil, uavhengig av hvor de befinner seg nå i dag.

Astrid synes juniorene er heldige som allerede har et sosialt miljø å trene i, og hun sier at det å ta vare på hverandre på laget gjennom å smile til hverandre, gi omsorg og tipse hverandre om teknikk er verdifullt. Og at det å stille opp trening selv om man har en tung dag, det kan gjøre det lettere for andre å møte opp neste gang de har en dårlig dag. Altså å ta ansvar for hverandre ved å stille opp uansett.

«– Det skal være rom for alle, selv om løperene på laget ditt har forskjellige mål. Noen er her for å ha det sosialt uten å skulle konkurrere, og noen er her for å bli best. Det å skape rom for alle, uavhengig av ambisjoner, gjør det til et verdifull treningsmiljø. Det er lov å gå på ski bare fordi det er gøy å trene. Vær positiv og gi tilbakemelding til hverandre!» oppfordrer Astrid.

Når det gjelder hva treningsøktene for juniorene bør inneholde, er Astrid opptatt av at trening først og fremst skal være gøy og lystbetont. Langturer over to timer er ikke så viktig dersom man egentlig synes det er kjedelig. Selv startet hun ikke med langturer før hun var 16 år og motivert for det selv. Det spiller heller ingen rolle om det er 8- eller 4-minutters drag.

Teknikktrening på rulleski

«–Det viktigste er å stille opp på trening, gjøre det som treneren sier og ellers være i mye aktivitet.» Som 15-åring trente Astrid fire fellesøkter i uka, men hun var i tillegg veldig aktiv med håndball og friidrett, i tillegg til at hun syklet frem og tilbake til skolen.

Kvinnehelse i idretten
Treningssamlingen nærmer seg slutten, og Gina runder av foredraget med å fortelle litt om sin vei inn i skiidretten og hva hun har lært så langt. Hun er glad for at hun kan bidra med sin erfaring og kompetanse, og at juniorene bare må spørre om de lurer på noe. Selv skulle hun ønske hun hadde hatt noen litt eldre hun kunne spurt da hun var yngre.

Les også: Satser på kvinnelige utøvere

Gina er opprinnelig fra Valdres, men bor nå i Oslo og studerer idrettsbiologi ved Norges Idrettshøgskole. For tiden tar hun en mastergrad i fysisk prestasjonsevne, nærmere bestemt sammenhengen mellom prestasjon og menstruasjonssyklus. Sammen med sin venninne og med-student Henriette Berg Mero, har Gina startet podkasten «Den kvinnelige utøveren» for å rette søkelyset på dette som alle jenter og kvinner har, men som sjelden er et tema i idrettssammenheng.

Gina Flugstad Øistuen

Hun forklarer juniorene at det er viktig å lytte til kroppen og ta vare på seg selv. Når man er ung kvinne og jobber med å finne en balansert mengde med trening, er det viktig å være obs dersom menstruasjonen skulle forsvinne. Da er det viktig å ta kontakt med lege og/eller helsesøster, understreker Gina. Astrid skyter inn helt til slutt at nå for tiden finnes det ikke lenger tabubelagte temaer å snakke om – i motsetning til da hun vokste opp, da var det ikke naturlig å snakke med foreldrene om menstruasjon og slike ting. Juniorene oppfordres avslutningsvis til å fortsette å være nysgjerrige, stille spørsmål, ha det gøy med trening – og viktigst av alt, huske å ta vare på hverandre.

Tekst: Gro Anita Søreng / Heidi Fauske
Foto: Heidi Fauske

Siste nytt