Artikkel

I 2018 lanserte langløperen og ringeriksjenta Ingeborg Dahl en gryende idé for gründer og skientusiast Nils Kjetil Tronrud i XPND. Nå tre år senere er langløpslaget Team XPND Fuel et faktum – med Tord Asle Gjerdalen i spissen. Nylig ble Emilie Fleten lansert som lagets kvinnelige spydspiss, og Gjerdalen stopper ikke her: Nå presenterer han ytterligere to tøffe jenter som vil være med og knive om de beste plasseringene fremover.

Kick-off med lansering av nye utøvere
Skilaget var nylig samlet til «kick-off» på Ringerike med fellestreninger, foredrag og sosialt samvær. Sportsdirektør for sykkellaget Ineos Grenadiers, Gabriel Rasch, bidro med innsikt i hvordan sykkelproffene jobber med ernæring ned på detaljnivå.

Laget på treningssamling

– Å samles som lag over flere dager er både sunt og viktig. Som ny på laget er det viktig for meg å bli bedre kjent med de andre og ikke minst at vi kan ta opp temaer over bordet som vi ellers ikke har tid til i en travel treningshverdag. Som ernæringsfysiolog synes jeg spesielt dette med ernæring er spennende, forteller Barbro, som er en av de tre nye jentene på laget så langt.

«Prosjekt toppidrett»
Barbro Sætha (29) er opprinnelig fra Øyer i Gudbrandsdalen, men har lenge bodd og studert i Oslo. Inntil nylig har hun derfor vært tilknyttet Lyn Ski, og har kombinert studier og jobben som ernæringsfysiolog med å gå skirenn. I år er hun i gang med det hun kaller «Prosjekt toppidrett», hvor hun har bestemt seg for å satse som idrettsutøver. Det medfører at hun jobber i redusert stilling dette året.

Barbro Sætha

– Jeg kjente til Ingeborg fra før, og fulgte spent med fra sidelinjen da Team XPND Fuel ble etablert. I tillegg kjenner jeg også Tord og hans prestasjoner fra før. Da jeg til slutt tok avgjørelsen om å satse for fullt på ski, tok jeg derfor kontakt med ham og spurte og maste til jeg fikk innpass på laget, ler Barbro.

Selv om Barbro fra før har solide resultater og god langrennserfaring å vise til, satt hverken hun eller de andre jentene på laget og ventet på at invitasjonen skulle komme av seg selv. De tok selv initiativ og formidlet sitt engasjement på en måte som gjorde det enkelt for lagkapteinen å takke ja:

– Jeg sier alltid at mitt motto er kvalitet fremfor kvantitet. I det legger jeg at vi ønsker å bruke god tid på å bygge laget fra grunnen av på den måten vi mener er best. For oss er det viktig at alle kan stå inne for det verdisettet vi legger til grunn for alt vi gjør. De nye jentene bringer mye verdifull innsikt og dedikert engasjement inn i gruppa, noe som bidrar til at laget vårt blir enda sterkere og mer sammensveiset. For oss handler det like mye om selve reisen og de del-seierne vi oppnår underveis sammen, både som lag og enkeltutøvere, smiler Tord.

Unik mulighet for å lære mer
Gina Flugstad Øistuen (24) er som Barbro ny på skilaget. Også hun tok direkte kontakt med Tord da hun stod ved et veiskille i sin idrettskarriere:

– Jeg var kommet dit at jeg enten vurderte å legge opp eller å satse skikkelig. Nå skal jeg se hvor langt jeg kommer, og jeg opplever at Team XPND Fuel er det riktige laget å satse med. For meg var det absolutt en viktig faktor at det er nettopp Tord som er lagkaptein. Han kan mye, har lang erfaring og bred kompetanse som jeg kan lære mye av. Målet med denne sesongen er at jeg skal utvikle meg som utøver og lære mest mulig. Alt rundt laget virker veldig profesjonelt, og jeg gleder meg til å komme i gang. Mine beste resultater har jeg fra langløp, og jeg håper på å gjøre det bra i Birken, smiler Gina.

Den kvinnelige idrettsutøveren, ernæring og rollemodeller
De nye jentene på laget bringer viktige og interessante temaer inn i sitt nye lag. Barbro jobber til daglig som fysisk og mental trener og ernæringsrådgiver. Hun jobber blant annet med personer som har et anstrengt forhold til mat og kropp:

– Riktig trening kombinert med et sunt og fornuftig kosthold og nok med hvile. Hver for seg gode tiltak, men satt sammen utgjør de en essensiell og viktig helhet.

Selv ser hun opp til utøvere som er sunne og som gir av seg selv. Marit Bjørgen har vært en stor inspirasjon, det samme med Britta Johansson Norgren:

– Felles for disse to er at de er sunne, folkelige idrettsutøvere som ikke er redde for å gi av seg selv.

Gina, som opprinnelig er fra Valdres, studerer idrettsbiologi ved Norges Idrettshøgskole. For tiden tar hun en mastergrad i fysisk prestasjonsevne, nærmere bestemt sammenhengen mellom prestasjon og menstruasjonssyklus. Sammen med NIH-student Henriette Berg Mero har Gina startet podkasten «Den kvinnelige utøveren» for å rette søkelyset på dette som alle kvinner har, men som sjelden er et tema i idrettssammenheng.

Gina Flugstad Øistuen

– Som idrettsutøver er det viktig for meg å studere hvordan man både kan prestere på topp, men også samtidig oppnå god balanse i livet. Ved å rette søkelyset på hvordan den kvinnelige utøveren presterer innenfor sin menstruasjonssyklus, bidrar jeg kanskje til å være et godt forbilde for de unge jentene som kommer etter meg i skisporet. Selv har jeg sett opp til Marit Bjørgen, som har vært en sunn og positiv rollemodell både for meg og andre kvinnelige utøver, avslutter Gina.

Vi ønsker jentene velkommen med på laget og gleder oss til å gå veien videre sammen med dere.

Action- og lagfoto: Wiild Studio
Portretter: Heidi Fauske, CATCH

 

 

 

 

Siste nytt