Artikkel

I kjølvannet av årets kickoff og nylanseringene på langløpslaget, har Team XPND Fuel valgt å satse med et helt eget juniorlag. Skiløperne, som er i alderen 13 til 16 år, kommer fra Ringerike og Hole. Felles for juniorløperne er treningsglede og lidenskapen for langrenn. For å bli bedre kjent, tok vi en prat med tre av ungdommene da laget var samlet for å trene rulleski med mentorene Gina Flugstad Øistuen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen tidligere i juni.

Både Herman Sjøvaag (14) og Hanna Jensen (16) kommer fra Holeværingen, mens Frida Bjerke Aabel (14) kommer fra Ådal IL. Når vi spør hvor lenge de egentlig har gått på ski, forteller alle tre at de «alltid» har gått på ski. Herman og Hanna startet å trene organisert så tidlig det var mulig, mens Frida begynte å trene ordentlig i fjor.

Team XPND Fuel Jr lagbilde
 
– Hvordan kjennes det å være med på Team XPND Fuel sitt juniorlag og være en del av denne satsingen?

Herman sier han er veldig fornøyd med å være med på satsningen, fordi da får han trene med de som er motiverte og som tar treningen mer seriøst. Det er ikke alltid kompisene har forståelse for all tiden Herman bruker på trening. Frida forteller at hun synes det er veldig gøy å få være en del av juniorlaget, og hun synes det er fint å få trene med de andre. Hanna synes også det er gøy å få være en del av Team XPND Fuel, og liker at hun fortsatt kan være med i sin egen klubb, Holeværingen. I tillegg synes hun det er fint å få nye tilskudd på treningene.

– Hva ønsker dere å få ut av det å være med på juniorlaget; har dere satt dere noen spesielle mål?

Herman synes det er veldig gøy med langrenn, og har veldig lyst til å se hvor langt han kan nå. Hanna og Frida svarer at de har lyst til å bli best mulig, men de påpeker begge at det viktigste er den personlige utviklingen – det å bli stadig bedre.

– Langrenn består av mye trening. Hva er det som driver dere, som motivere dere for å holde på med akkurat denne sporten?

– Jeg liker å møte folk og motiveres av at langrenn er svært god grunntrening også for andre idretter, blant annet for sykling, som jeg driver med om sommeren. Det gir veldig god kondisjon, forklarer Herman. Nylig deltok han i NM i fellesstart/landeveissykling med en solid 1. plass som resultat.

Hanna forteller at hun motiveres av å se at hun utvikler seg og blir stadig bedre. Frida, som kommer fra naturskjønne Ådal, elsker å være ute i naturen og trene. Hun forteller at hun i tillegg til egen utvikling synes det er fint å se andre på laget utvikler seg også.

– Hva fokuserer du på når du er inne i en tøff treningsøkt, og du er så sliten at du nesten ikke klarer å holde helt til slutt? Har dere noen tips til oss andre?

Når det er tøffe treningsøkter, er alle tre samstemte om at det er viktig å fokusere på positivt selvsnakk. De er opptatte av at man ikke må gi seg, ikke gi opp.

Herman sier gjerne til seg selv: « – Du klarer det!». På ekstra tunge økter avslører han at han en sjelden gang også tenker om dette virkelig er verdt det. « – Hvorfor blir jeg ikke bare snekker i stedet,» sier han med et smil.

Frida er opptatt av å fokusere på det positive: « – Du er over halvveis nå, ikke gi deg!».
Hanna forklarer at hun liker å gjøre ting ordentlig, og at hun ikke liker følelsen av å gi seg. Hvis hun er alene på en tøff treningsøkt, tenker hun på hva treneren ville sagt til henne underveis i treningsøkta for å motivere henne.

– Hvordan kombinerer du treningen med skole og et sosialt liv?

De tre juniorene er samstemte om at treningsøktene prioriteres først, etter skolen. De har litt forskjellige erfaringer med tanke på venners forståelse av denne prioriteringen. Noen venner forstår og venter med glede til treningsøktene er over, mens andre forstår kanskje ikke helt prioriteringen. Hanna forteller at hun legger treningsøkter til tider vennene kanskje fortsatt sover, for eksempel en tidlig søndagsmorgen. Da er hun allerede ferdig trent og kan møte vennene når de står opp.

– Hvordan ser en treningsuke ut for deg, og hvor mange timer trener du i uka?

Gjennomsnittlig trener alle tre mellom åtte til ti timer i uka. I tillegg kommer gymtimene på skolen. Hanna har sju økter fordelt på seks dager, mens Frida trener åtte økter, der to av disse er med guttelaget i fotball. Herman trener åtte til ti timer i uka.

– Hvordan ser den perfekte treningsøkten ut for deg?

Den perfekte treningsøkten for Herman er hardøkter i oppoverbakke. – Den følelsen jeg får når jeg kommer på toppen og får se utsikten, er verdt alt slitet, smiler Herman.

Frida liker veldig godt langturene på fjellet, enten på beina eller på ski. Hun er på Vikerfjell omtrent hver helg og trives godt med å være ute i naturen. Hanna liker hardøktene best, på grunn av den gode følelsen man får når man er ferdig.

– Hva er din sterkeste egenskap i skisporet, og hva ønsker du å jobbe mer med?

Herman sier at han ut i fra resultatene er sterkest i klassisk stil, mens Frida mener at hennes sterkeste side er staking. Hanna forteller at hun er fornøyd med hvordan hun klarer å fokusere mentalt under konkurransene. Hun tenker ikke på sluttresultatet, men klarer å tenke på hvordan hun skal løse arbeidsoppgavene sine underveis. For eksempel hvordan hun skal slå om takten inn i bakken som kommer.

– Hvem er ditt forbilde i skisporet eller fra idretten generelt?

Herman forteller at han har sine store forbilder fra sykkelsporten, først og fremst Philippe Gilbert og Julian Alaphilippe. Årsaken til at disse er forbildene hans, er at de begge er samme type syklist som han selv.
Frida nevner raskt Ingeborg Dahl, gründeren av Team XPND Fuel, og Marit Bjørgen som sine forbilder, mens Hanna er tydelig på at det må være Therese Johaug. Hanna er veldig imponert over måten Johaug taklet dopingsaken hun var involvert i, og at hun kom så sterkt tilbake.
 
Vi takker for praten og ønsker de tre treningsglade ungdommene fra Team XPND Fuel lykke til med satsningen fremover.

Tekst: Gro Anita Søreng
Foto: Heidi Fauske, CATCH

Siste nytt