Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Artikkel

Nå håper jeg å gi flere muligheten til å prøve!

For kapteinen på Team Xpnd Fuel er ski noe som har gitt ham stor glede i livet. Han brenner for å gi flere muligheten gjennom satsingsarbeidet i teamet. Ikke bare i langløp, men med satsing også for barn og unge.

Når vi snakker med ham, er han i vinterferiemodus på hytta på Sjusjøen sammen med to brødre, deres barn og sine egne. Og det mangler ikke på vinterlige aktiviteter i et skieldorado av de sjeldne.

Han er ikke så opptatt av at barna, 4 år gamle Olivia og 8 år gamle Lavrans skal følge i pappas skispor. Men de skal få prøve seg, både på ski og med andre idretter, hvis de vil.

Akkurat slik er det han tenker om tilbudet til barn mellom 12 og 16 som i opplegget X camp skal få prøve seg på forskjellige idretter i samlinger som han snart tenker å sette i gang. 

-Vi skulle egentlig vært i gang allerede, men det satte pandemien en stopper for. Men nå håper jeg virkelig at vi kan starte på ordentlig. Alle planene ligger klare, sier han.

Allsidighet viktig

For ham selv startet det ikke med ski. 

-Jeg prøvde mange ting og holdt lenge på med turn, både med trampetturn og ren turning. Men jeg var også svømmer. Da disse tilbudene ble vanskelige, meldte jeg meg på skitrening tirsdager og torsdager i en alder av 13. Og etter hvert skjønte jeg at dette var noe for meg og ikke minst at det gjelder både å ha talent og iver for at man skal lykkes.

-Jeg tror det er viktig at barn og unge ikke tar valg om hvilken idrett de skal satse på for tidlig. Mange gjør det, og vet egentlig ikke helt hva de har valgt. Det håper jeg X camptilbudet kan hjelpe dem med.

Fornøyd med XPND

At Tord Asle kan satse på dette, i tillegg til å drive et langløpslag som gjør det skarpt i alle klassikerne, er ikke hans ære alene. Takket være sponsorstøtte og idèkasting med XPNDs Nils Kjetil Tronrud, kan mye realiseres.

-Nils er en engasjert og hjelper med det han kan. Han har jo selv erfaring fra bilsport, og det er mye lik tankegang mellom det å satse og hvordan man skal gjøre det riktig. Det er rett og slett et herlig samarbeid, sier Tord Asle.

Godt samarbeid

Det startet med at langløper Ingeborg Dahl gikk til Nils Kjetil for å spørre om han var interessert i å sponse langløp på ski. 

-Det er fire år siden, sier Tord Asle. 

-Jeg var med i Team Ragde, der jeg hadde vært siden World Cup-avslutningen og etter OL i Sotchi. Det var ikke plass der mer, og så kom tanken på at vi kunne starte et lag. Med Nils Kjetil Tronrud i ryggen tok jeg over styringen og dro det videre. Vi som er i laget er profesjonalister og driver på et profft nivå. Men vi ønsker også å få fram bredden. Og ikke minst satse på jenter innen denne idretten.

-Vi forsøkte å invitere jenter med Astrid Jacobsen som coach til å gå Birken. Her ville de kunne få tips og hjelp til hvordan de skulle takle et så langt løp. 

-Det var imidlertid dobbelt så mange gutter som meldte seg. Likevel fortsetter vi å satse på å lage noe som er tilpasset de som ønsker å prøve seg på dette og gi de mulighet til å finne ut hvordan det egentlig er å gå langløp.

-En forutsetning er at man liker å trene. Vi pusher ikke kroppen så mye som folk tror. Vi er solid trent og kan gå ut og gjøre et løp uten at det koster alt for mye. Grunnlaget er å trene jevnt og hardt og hver dag spørre seg selv hva man kan bli bedre i. Det skjer forbedring når du gjør riktige valg og når du står opp hver morgen med ønske om å gjøre det bra og bedre. 

-Det handler om å legge opp løpet riktig, om ernæring og organisering. Det, og i tillegg til å trene, er det som dagene mine går med til, sier Tord Asle.

Legen Tord Asle

Han er egentlig utdannet lege, men har lagt legegjerningen på hylla inntil videre. Nå er det ski, langløp og utvikling av Team Xpnd Fuel livet dreier seg om. Ski har det handlet om lenge. Helt siden han begynte med skitrening og etter hvert forsto at han hadde et stort talent. Han fikk tidlig de beste resultatene. Han kom på juniorlandslaget i 2001 og senere på elitelaget. Han har vært med i flere OL og VM fram til Sochi i 2014. 

Langløp for alle pengene

Siden da har det vært langløp, der han også har hevdet seg helt i toppen og vunnet flere renn. Han trives godt i de lange løp. 

-For eliten er det å gå langløp-konkurranser noe du er godt trent for. Men også her kan man gjøre ting galt og riktig. Det nytter ikke å planlegge at du skal vinne. Du må ta løpet steg for steg. Noen ganger kan du bli dødssliten etter to kilometer. Noen ganger i skiene tråe, men de kan bli bedre etter hvert. De beste løpene er de du går der du har det gøy hele tiden, sier han.

Han har ikke ambisjoner om at laget skal kunne vinne cup hverken i år eller neste år. Da må de ha flere løpere som kan vinne pallplasser. Men han innrømmer at de allerede har to. Ham selv og Emilie Fleten. Og de satser over tid.

Selv har han ikke planer om å legge opp.

-Jeg tar ett år av gangen. Det har jeg for øvrig sagt de siste ti årene, sier han med et smil.

Vasalopp og Birken

Nå venter Birken. Dit reiser 4-5 seniorere og 9 juniorer fra Team XPND Fuel. Mens seniorene går elite lørdag skal junioriene gå i UngdomsBirken på søndag. 

Det er stor interesse for å gå Birken. Men ikke like mye som før, for å ha det på CV.n.

-          For de fleste handler det om å ha et mål å trene mot, sier Tord Asle, og grunnene til at de trener for Birken er mange. Det er mange som går løpet, vel vitende om at de ikke kan vinne. Men de kan ha mål om å slå en treningskompis, å bli bedre enn i fjor, eller rett og slett at de skal klare å fullføre. Det er gøy å gå på ski, enten man er på amatørplan eller i toppklassen, sier han.

Foran Vasaloppet er det mye planlegging. Her går man ikke bare for å gå tur. Her går man for å vinne, i alle fall om man stiller i eliteklassen, og da gjelder det å ha gjort alt riktig på forhånd. Det handler om gode ski, gode smørere og samarbeid. Og der mener Tord Asle at de har alt på sin side.

Tord Asle privat?

Han snakker varmt og lenge om skisporten som han har fått være en del av så lenge. Men hvordan er Tord Asle privat?

-Jeg er nok litt den samme som jeg er som idrettsmann. Mer nøye, litt forsiktig og en utpreget familiefar, sier han, mens sønnen Lavrans er i ferd med å smøre skia til tanta si og Tord Asle med stor sinnsro både turnerer det og telefonintervjuet han er i ferd med å avslutte. 

Han er en familiekjær og omsorgsfull fyr, som er takknemlig over at reisedøgnene borte fra hjem og familie med langløpssatsingen er langt færre enn da han drev toppidrett på elitelandslaget. 

-Det er godt å ha mer tid og å kunne være tilstede. For det er mye som skal løses av logistikk med satsing på idrett og barn og familie samtidig og få tidsrammene til å passe. Heldigvis kan jeg være mye hjemme og trene og legge det opp etter turnusen til kona Elisabeth, som er anestesisykepleier, sier Tord Asle, før han setter kursen ut døra på hytta på Sjusjøen til snølek med egne barn og onkelunger og brødre.

Siste nytt