Artikkel

Espen Knudsen i Motorpool: - Spennende å være egen bedrift i XPND-familien

Espen Knudsen (50) er vokst opp med biler. Faren solgte BMW i alle år. Interessen smittet. Nå er han daglig leder i Motorpool på Billingstad og brenner for å skape en bedrift som ivaretar både ansatte og kunder.

-Jeg liker lagspill, sier Espen, som har både baskettrøye og fotballflagg (selvsagt med Stabæk-logo) hengende på stumtjeneren på kontoret på Billingstadsletta.

-Som på banen er det også viktig å bygge gode relasjoner og å være en mentor. En daglig leder kan fort føle seg litt alene, men her er alle på lag. Dessuten har jeg en suveren mentor i Nils Kjetil Tronrud som alltid er der for oss.

Daglig leder siden januar

Espen Knudsen ble ansatt i Motorpool i januar.-Tilfeldigheter og forskjellige omstendigheter har brakt meg dit jeg er i dag, sier han.For veien gikk ikke direkte til bilbransjen selv om interessen og iveren for å kunne jobbe med bil alltid har vært til stede.

Etter fullført utdanning på Varehandelens Høyskole (BI) gikk veien til Manchester University for et semester. Så begynte han i Anton Sport der han var i flere år, før han begynte i E.C. Dal og jobbet sammen med broren Morten i sju år. Men bilinteressen lå latent.

- Jeg søkte flere jobber på 2000-tallet, og fikk til slutt stilling som bilselger i Bilia, der vi bygget opp BMW i Bilia systemet og jeg rykket opp som salgssjef etter noen få år. Deretter ble jeg hentet inn for å være med å bygge opp Porsche Center Asker & Bærum, noe som var ekstremt spennende og morsomt. Så inntraff nye tilfeldigheter. Daglig leder i Motorpool sa opp, og de var på jakt etter en ny.  -Det kan faktisk være deg, det, sa Nils Kjetil Tronrud til meg, og dermed begynte ballen å snurre igjen.

Fant tonen

- Jeg opplevde ikke å være i jobbintervju med Nils Kjetil, heller at vi hadde gode og lange samtaler som førte meg hit jeg er i dag, sterkt opptatt av muligheten til å sette preg på en hel bilbutikk sammen med 46 dyktige ansatte. For dette gjør man ikke alene, sier Espen.

- Her handler det om relasjonsbygging og nettverksbygging, hard jobbing og å kunne gjøre ting riktig.

Godt mottatt

Tydelig gjør de det i Motorpool. Når vi entrer smakfulle lokaler med skinnende biler, Jaguar til venstre, Landrover til  høyre, tas vi varmt i mot. Kundemottakeren løfter blikket og nikker velkommen, selv om hun sitter opptatt i en telefon. En ansatt reiser seg raskt fra skrivebordet og spør om han kan hjelpe. Vi er tidlig ute, men Espen Knudsen får beskjed mens vi trakteres med kaffe i lokalene. Og det tar bare fem minutter før sjefen er klar for en prat. Åpen, vennlig og interessert.


Åpen

Han byr gjerne på seg selv, 50-åringen, som er fra Jar i Bærum, gift med Helene og som har barna Magnus på 15 og Marthe på 18. Alle mer eller mindre bilinteresserte. Magnus innstilt på å gå samme vei som faren.
-Han begynner på videregående neste år og jeg har rådet han seg til å utdanne seg innen yrkesfag. Norge roper på teknikere og biler er ikke bare noe man mekker på lenger, sier Espen.

-De er jo som rullende datamaskiner og krever mer kunnskap og kompetanse enn før. Derfor er det viktig å satse på det i opplæringen, både i skolesystemet og for lærlinger.

Gode ressurser

Heldigvis har han gode ressurser på verkstedet i Motorpool, ikke minst i Jay Punchab, indieren, som har gått en god skole hos Jaguar & Land Rover i India, JLR (som er eid av et av Indias største selskaper TATA).  Han har ikke vært lenge i Norge, men er i full gang med å lære seg språket og stortrives både med jobb og på fritiden.

- Det er godt og fredelig her i et vakkert land med vakre mennesker, sier Jay.

Tonen mellom Espen og hans ansatte er vennlig og han setter stor pris på dem alle. Og han gleder seg over å ha flere kvinner med på laget, blant andre Aina Mørk som i drøyt to år har holdt stø orden på delelageret.

- Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med bil, og utdannet meg som bilmekaniker. Men fant ut at jeg passet bedre her på delelageret, sier Aina.

I Motorpools hyggelig kantine er det Magda Kulag fra Polen som er sjef. Hun smiler varmt til sjefen mens hun steller i stand til dagens lunsj.

- Han er en veldig trivelig sjef og jeg kunne ikke tenkt meg et bedre sted å jobbe, sier hun.

Espen setter pris på dem alle og også på å kunne lære mer om andre sider av bedriften, som servicemarkedet som han mener blir mer og mer viktig.

Krevende tider

- Vi lever i en krevende verden. Tradisjonelt sett har jo bilbransjen blitt drevet fram av nybilsalg, som har vært den største omsetningen historisk sett. Nå er det stikk motsatt. Situasjonen vi er i påvirker produksjonen av biler i hele verden og det er lang ventetid på nye biler. Utfordringen vår er å kunne klare og drifte Motorpool med mindre tanke på nye biler, men å effektivisere ettermarkedet, satse enda mer på bruktbilsalg og finne andre inntekstkilder (f.eks bilutleie/bilabonnement). Når da nybilproduksjonen kommer tilbake til det normale, vil det skape en meget solid bedrift, sier Espen.

Han er på ingen måte bekymret for fremtiden. Mer opptatt av at vi må justere oss og utvikle oss og gjøre ting på nye måter.

- Det handler rett og slett om å tenke nytt, sier han.

Lykkes

Motorpool lykkes. Selv om omsetningen har gått noe ned, fra 750 millioner i storåret 2019 ligger den nå på omkring 400 millioner. Det mener Espen er mer naturlig for bedriften i dag og er ikke bekymret. Av Jaguar & Land Rover sine 9 forhandlere, er sannsynligvis Motorpool den eneste som går i pluss.

Han har tro på og er svært opptatt av kundeservice og å bygge kultur.

- Et enkelt blikk og et hei. Vite at du blir sett når du kommer inn i butikken. Ha en god telefonkultur og ha en god atmosfære. Det er en kontinuerlig jobb og det gjelder å være et godt eksempel selv. Det er viktig å ha en arbeidsplass

- Det er viktig at alle jobber i takt, sier Espen.

Butikken fornyes

Alle Jaguar og Land Roverbutikker har samme profil. Både interiørmessig, materialmessig og i inndeling av lokaler og utstilling. Nå skal butikken fornyes. Det gleder Espen seg til.

- Det er viktig å ha innbydende lokaler, mener han og inviterer på omvisning. I to etasjer med skinnende Landrovere, Range Rovere og Jaguarer som bare roper på nye eiere.


Bil, ball og musikk


  • Hva var din første bil?
    En orange BMW 2002 som jeg var veldig glad i, sier Espen.

  • Og hva er drømmebilen?
    En Range Rover sport i Espen Knudsen Edition; sølvgrå med svarte skinnseter.

  • Hva er du opptatt av på fritiden?
    Familie, ballspill og venner. Og jeg håper jeg er den samme der som jeg er her. Helt Espen. Som også liker fjell og hytte og dra på konserter og fritidsturer med guttegjengen.

Siste nytt