Artikkel

I likhet med en hel verden, en nasjon og et lokalsamfunn, er også vi i XPND selvfølgelig sterkt påvirket av Corona-krisen. Aldri har vi, før denne situasjonen, imidlertid hatt større nytte av en av våre viktigste erfaringer i forretningslivet; forvent det uventede!

Jo visst er vi blitt advart, både via spådommer og varsler, men allikevel - hvem kunne vel se for seg at dette skulle bli 2020? Krisen har rammet oss i XPND på ulike måter; med nærmere 100 medarebeidere i bilbransjen, kjenner vi på sviktende etterspørsel og logistikkutfordringer, samt en rekordsvak krone som i noen av virksomhetene gir oss negativ inntjening. På eiendomsiden har vi leietakere som over natten har fått pålegg om nedstengning, og andre som kjenner på utfordringene på linje med oss selv. Listen over konsekvenser er lang, men vi ser også lyspunkter; vi er solide og har «stresstestet» oss selv for slike scenarioer, vi har fantastiske medarbeidere som til tross for at enkelte er helt eller devis permiterte, viser en unik innstilling. For egen del er nettopp dette den viktigste motivasjonen og dermed hjelp til å holde moralen oppe i en krevende tid. Min erfaring er at kriser, riktig håndert, over tid bidrar postivt til bedriftens kultur.

Nyheten om at den statlige reguleringsplanen for Ringeriksbanen ble vedtatt sist fredag, kunne knapt ha kommet på et bedre tidspunkt. Dette prosjektet vil gi hele regionen uante muligheter i årene som kommer. Nesten surrealistisk er det også at samtidig som dette skrives, får vi presentert tre unike forslag til fremtidig utnyttelse av Helgelandsmoen næringspark fra noen av landets mest anerkjente arkitektmiljøer. Vi gleder oss til å presentere resultatet av konkurransen og tenker at det også vil bidra postivt til debatten om motorveikryss ved E16/ Helgelandsmoen.

Etter å vært gjennom noen kriser som forretningsdrivende, har jeg gjort noen erfaringer som nå kommer til nytte. Dynamikk mener jeg at er helt avgjørende - det som gjaldt i går, virker nødvendigvis ikke i morgen. Internt har vi en kommunikasjonskanal hvor alle nye erfaringer samles, samt at små og store «seire» feires. Sist uke forespurte en av våre bilforhandlere lokale myndigheter om muligheten til å ha forretningen åpen gjennom påsken, siden våre kunder likevel er hjemme. Svaret fra den lokale myndighetsrepresentanten er vel betegnende for tiden: «Det er ikke lovlig, men ingen vil bry seg om det i år». Jeg mener at vi alle må ha denne dynamiske innstillingen i en unntakstilstand. Motorpool på Billingstad har adoptert idéen, og de har tatt den videre ved å invitere vår lokale Thomas Klevjer med flere til å stille ut sin kunst og dermed gjøre besøket mer attraktivt – selvfølgelig tilpasset de Corona-regler og -begrensinger som myndighetene har pålagt oss alle i disse krisetider.

Oppsummert mener jeg at de som er «lengst fremme i skoa» og ser etter muligheter, ikke begrensninger, vil være de som klarer seg best - og ikke minst er best rustet til å møte en ny oppgang når Corona-krisen er over. Jeg mener at noen av de som roper «ulv» høyest, har noe å gå på i forhold til å se etter muligheter og ikke bare problemer.

Jeg har oppriktig vondt av de næringsdrivende som rammes hardest og jeg har selv erfaring med å kjenne på frykten for konkurs og konsekvensene som det gir. Et velmenende råd er å være proaktiv og holde tett kontakt med banker og leverandører, det inngir tillit som er et nøkkelord i tøffe tider. I Norge er det å mislykkes eller å bli slått konkurs forbundet med skam og nederlag. Kanskje kan vi lære litt fra andre kulturer som i større grad heier på de som tør å satse. For de som bryr seg om nettopp det, anbefaler jeg å se takketalen  (YouTube) til Morten Harket, når a ha ble slått til riddere 6/11 2012.

Vi har en ukjent og humpete vei foran oss, men på vegne av XPND, lover jeg at vi skal gjøre vårt beste for å holde hjulene i gang. Vi følger solidaritetsoppfordringen om å kjøpe flest mulig varer og tjenester lokalt, og vi oppfordrer alle andre, private og bedrifter til å gjøre det samme. Med totalt ca. 160.000 planlagte kvadratmeter for utbygging i Ringeriksregionen, mener vi at vi her kan bidra med mye.

Tusen takk til alle våre kunder, forbindelser og dyktige medarbeidere i Motorpool, Sandven, Nesbyen Auto, Valdres Auto, Bentley Oslo og XPND!

Jeg avslutter med å sitere Winston Churchill: “If you are going through hell, keep on going” …

Nils Tronrud

31/3/20

 

 

 

 

 

 

Siste nytt