Free cookie consent management tool by TermsFeed Policy Generator

Artikkel

Siden den meritterte skihopperen Anders Jacobsen la skiene på hylla i 2015 har drømmen vært å starte noe for seg selv. I juni ble Just Padel på Helgelandsmoen realisert. Men Anders har fortsatt ikke landa helt.

- Jeg har så mange ideer, så mange drømmer i hodet, som jeg håper å kunne realisere. Just Padel er en del av det. Og jeg blir her en stund. Dette har vært en drøm å kunne realisere.

- Visjonen er aktivitet for alle som vil. Ikke bare på grunn av helse, men også for rekreasjon og fellesskap og sosiale kontakter. Dette anlegget gir mange muligheter for alt. Og det gir mestringsglede. Det er vel så sunt som aktivitetene folk er med på her, sier Anders.

På søken etter drømmen

Han har prøvd seg på mye etter at skikarrieren ble lagt på hylla. Han har fortsatt kommentarjobben i NRK som han mer enn gjerne fortsetter med. Men han har også vært innom forsikring, bilsalg, vært sportssjef og senterleder på Sats.

Det var ikke det han ville aller mest. For det er mange ideer som bobler i hodet til den tidligere skihopperen. Og han vil gjerne være der og kunne ta avgjørelser selv. Fordi mange avgjørelser ikke krever byråkrati og mange, lange diskusjoner og firmapolicy, men som ofte kan fikses med enkle løsninger og en tilnærming til at det går an å prøve å løse ting, selv om man ikke har prøvd.

Superegoistisk

Jo. Han savner konkurransene i skihoppermiljøet. Han savner spenningen. Det å sette utfor og hoppe langt og lykkes. Og ikke minst miljøet.

 - Men det var jo kun for min egen skyld. Sportsutøvelse på topplan er superegoistisk og alle er superegoister, sier Anders.

 - Det er ikke lett forenelig med å være ektemann og far til tre barn på tre, sju og ti. Så det var riktig å legge opp. Men jeg trener fortsatt på ting som er gøy. Som styrke, sykling, ski og padel.

Og det var nettopp padeleventyret som førte til etableringen på Helgelandsmoen. Det andre senteret i denne fritidsaktiviteten som åpnet i juni.

 - Vi ventet på banene i tre måneder på grunn av koronaen. Men endelig kom det. Og vi kunne åpne. I Juli og august var det et eventyr her med stor pågang og mange som ville prøve. Og det er fortsatt mange som kommer, sier Anders.

 - Sporten har et ekstremt potensiale og vokser voldsomt, ikke minst i Sverige, der det er tre slike anlegg i små byer som Hønefoss. Det er en av grunnene til at jeg solgte en og en halv måned etter vi åpnet til Ledapp group som har bedre forutsetninger for å kjøre en tøffere konkurranse enn meg mot eventuelle nyetablere av lignende anlegg. Det var ikke noe stress. Nå er jeg ansatt med fast lønn og har ansvar for å være både daglig leder, vaktmester og drifts og aktivitetsleder med ansvar for økonomi. Det passer meg utmerket. Men det blir mange timer.

 

STORSATSING: Anders Jacobsen er godt fornøyd med utviklingen av Just Padel og takknemlig for støtten han har hatt på veien mot etableringen.

Utbredt sport

Padelsporten fikk han kjennskap til da han var på reisefot med hopplandslaget.

 - Det er utbredt i Europa. Vi stoppet ofte og tok noen runder. Der og på andre arenaer for å konkurrere litt på andre plan enn i bakken. Jeg liker å spille tennis, men dette er en mer folkelig sport og noe som passer for alle. Her kan du komme som du er og være den du er. Det er ikke noen kleskode som i golf eller andre ting som gjelder. Det er en folkesport som vokser.

 - Det fine her, er at man spiller to mot to. Og målet er selvsagt å vinne. Men det er lettere å tape når man er to eller vinne når man er to. Man har noen å dele det med. Det er fantastisk en givende sport, sier han.

 

"Mange kan oppholde seg i Just Padel og kose seg med en spennende sport. – Det gir mestring og glede!

Anders Jacobsen

 

Støttespillere

Ideen var hans, men han delte den med andre.

- Jeg kjenner godt Nils Kjetil Tronrud i XPND og luftet ideen for ham. Han tente. Han er litt som meg. Visjonær og ingen pyse når det gjelder å tenke stort. For meg gjelder at jo galere man er, jo mer realistisk er det, sier Anders, som tør å satse stort nok.

- Da jeg kom til XPND med ideene mine ble jeg mottatt på en måte som ga meg trygghet. Jeg fikk svar med en gang, noe som for meg er alfa og omega. De har vært både sparringspartenere og rådgivere i prosessen og tilrettelegger av lokalene vi holder til i.

Da Anders kom inn i den gamle bygningen i fjor vinter, var det et lokale med stort ombyggingsbehov som møtte ham. Her har det vært militær drift av skolevirksomhet for hærens transportmateriell og sporene var tydelige.

- Så møtte jeg folk som fortalte at dette var det mulig å gjøre noe med. Jeg trodde det kom til å ta måneder, men det ble revet på en uke. Så kom utfordringene med å tilrettelegge for padelsport med baner, ventilasjon og fasciliteter for øvrig. Det ordnet seg det også. Takket være mennesker som kan og vet og som ser muligheter og ikke hindringer. 

- Samtidig som de foreslo at utgiftene kunne fordeles på ti år i forhold til leieutgifter og gi oss spillerom. Her har eiendomsutvikleren XPND vært en god medspiller, sier Anders.

Han hadde først tenkt å starte det alene, men så meldte Ole Martin Orst seg og ville gjerne være med. Det betød at de kunne satse større enn Anders opprinnelig hadde tenkt, ta i bruk hele bygningen og bygge ut flere baner. De opprettet et aksjeselskap med 66 prosent til Anders og 34 prosent til Orst. I høst ble de enige om å selge, men Anders er fortsatt på plass som daglig leder med alle oppgaver det innebærer.

 

Anders Jacobsen er godt fornøyd med utviklingen av Just Padel og takknemlig for støtten han har hatt på veien mot etableringen.

 

Ser stor fremtid

Han er imponert over alt som har skjedd på Helgelandsmoen. Og han drømmer, fortsatt i dialog med XPND, at det skal skje mer. Han har både hårete og det han mener er realistiske mål og får fortsatt klapp på skulderen for sine ideer.

- Nei, jeg har ikke landa helt, og har ikke helt innfunnet meg med hva jeg skal gjøre i fremtiden. Men jeg har mange gode mennesker med meg i prosessen som har tent på ideene for videreutvikling av området her og som også har sine egne vyer og drømmer om hva som skal på plass for at Helgelandsmoen skal bli et aktivitetsområde for barnefamilier og for alle andre som har lyst til å fylle både ferier og hverdager med noe meningsfylt, sier han.

Store drømmer

Vi spør ham om han vil røpe noen av ideene han i samarbeid med XPND drømmer om å realisere. Han tygger litt på det. For han må vite at det er mulig, selv om han tror at drømmer kan realiseres og at visjonære ideer ikke egentlig er en begrensning, men en mulighet.

- Drømmen er en innendørs gocartbande som kan brukes hele året. Et lekeland og en trampolinepark. Et konferansehotell og overnattingsmuligheter for mennesker som heller vil reise hit enn å søke syden-opplevelser, og som kan krydre med spennende aktiviteter både på dag- og kveldstid og ha det gøy.

- Jeg har trua på at dette lar seg gjennomføre. Og når nyveien er på plass, og denne satsingen er klar, vil det sikkert bli avkjøringsmuligheter fra E 16 slik at et stort omland kan oppleve det, sier Anders.

Som på ingen måte har glemt at det er viktig å ta sats for å oppleve gode resultater, men som vet at lagånd også er viktig. Det har han gjennom hoppsporten.

 - Vi gjør hverandre gode.

Planer for neste år

Det skal han fortsette med og håper å engasjere mange til å være med på aktiviteter på Just Padel.

 - Vi satser på å starte en egen Padelklubb, Ringerike Padel. Vi skal kjøre gratis introkurs for å fenge flest mulig og satser på klubbkvelder og aktiviteter. Og vi har allerede kjørt en turnering med lag, noe vi skal fortsette med neste år.

 - Dette har jeg trua på, virkelig, sier Anders Jacobsen.

 

Siste nytt